28 Kasım 2012 Çarşamba

Pankreas kanseri Ne Demek? Anlamı Nedir?


Pankreas kanseri nedir?

Pankreas kanseri, yağ ve proteinlerin sindirilmesine yardımcı olan enzimlerin üretilmesi ve aralarında insülinin de bulunduğu hormonları salgılamak gibi temel işlevleri bulunan pankreastaki sağlıklı hücreler anormalleşerek hızla çoğalmaları sonucu ortaya çıkan hastalık. Anormal hücreler, pankreas'ta kist olarak adlandırılan bir kütle meydana getirirler.
Yapılan araştırmalara göre bu hastalığa yakalanma riski en yüksek grup, içki içen, aşırı kilolu olan veya diyabet hastası kişiler.
Pankreas kanseri en ölümcül kanserler sıralamasında dördüncü sırada bulunuyor. Erken teşhisi zor ve ayrıca sigara ve alkolün hastalığı tetiklediği biliniyor.

Pankreas kanseri belirtileri nelerdir?

Sarılık, karaciğer büyümesi, sindirim güçlüğü, kilo kaybı, ağrı, iştahsızlık, kaşıntı, diabetes mellitus, bulantı, karında hassasiyet, karın boşluğunda sıvı birikmesi.
Kanser, sarılık olarak kendini gösterdiğinde, genellikle tehlikeli safhada olduğunu göstermektedir.

Tedavisi

Tümörün organdaki yayılma oranı ve hastanın genel sağlık durumu dikkate alınarak cerrahi, kemoterapi ve radyasyon tedavisi olmak üzere üç farklı yöntem ya da bu yöntemlerin farklı kombinasyonlarına gidilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Meraklı Bilgiler Bloguna hoşgeldiniz.