İLK DONDURMA
1686 yılında, İngiltere Kralı II. James ve adamlarının
tanesine birer pound ödeyerek 12 tabak
dondrma yediklerine dair bir belge varsa
da, dondurmanın kökenleri, çok daha eskiye
dayanır. Büyük İskender'in, Neron'un ve Mısır
firavunlarının dondurma yediklerine ilişkin
söylentiler vardır. Ancak bunların, bugün
bildiğimiz dondurma olduğu iddiaları hayli su
götürür. Karla karıştırılmış süt olmaları, çok
daha akla yatkındır. Şorbet denilen ilk dondurma
türünün 16. yüzyılda Floransa'da ortaya
çıktığı, oradan da Fransa'ya atladığı
biliniyor. 1660 yılında limonatacı olarak Paris'te
çalışan Procopio Cultelli, buzlandırılmış
limonatadan bir tür dondurma üreten ilk makineyi
yaptı. 18. yüzyılda, Fransa, sütlü dondurmayı
tanıdı. 1774 yılında La
Caveau adlı
bir Paris kahvehanesinde ilk dondurma yapıldı.
Buna o zaman "buzlu yağ" adı verildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder