21 Eylül 2012 Cuma

İLK DENİZ TURU


İLK DENİZ TURU
Dört aylık bir Akdeniz seyahatiydi. Peninsular
and Oriental Steam Navigation Co. adlı şirket
tarafından düzenlenen bu tur, 26 Temmuz
1844 günü, İngiltere'nin Southampton limanından
başladı. Geziye katılan turistler,
"Lady Mary Wood" adlı 533 tonluk gemi ile
Vigo, Lizbon ve Cadiz üzerinden, Cebelitarık'a
getirildiler. Burada, "Tagus" adlı 782
tonluk gemi yolcuları devralarak Atina üzerinden
İstanbul'a götürdü. Turistler, İstanbul'da
ikinci kez gemi değiştirdiler ve bu kez,
"Iberia" adlı 516 tonluk bir gemiyle Kudüs'e
ve oradan da gezinin son durağı olan Kahire'ye
gittiler. Dönüş yolculuğu da, aynı gemilerle
ve aynı rota üzerinden yapıldı. Şirket, dönemin
yazarlarından William Makepeace
Thackeray'ı geziye davet etti ve tüm masraflarının
karşılanacağını bildirdi. Thackeray'-
dan beklenen ise, günü gününe geziyi not etmek
ve böylece bu tür turların reklamını yapmaya
yarayacak malzeme biriktirmekti.
Thackeray, gezi ile ilgili anılarında, 1846 yılında,
Cornhill'den Kahire'ye, "Bir Geziden
Notlar" adlı bir kitapta yayınladı. Önsözünde,
uzun süre deniz tutmasından rahatsız olduğu
halde, gemiyle yapılan gezilerin doyumsuz
zevkini anlattı. Yıldızlarla dolu bir gecede,
geminin güvertesinde dalgaların şırıltısını
dinleyerek yolculuk etmenin verdiği hazzı tarif
ettiği bölümlerin dışında, ayrıca gemide çıkan
yemeklerden ve onların lezzetinden de söz
etti. Bu arada, "Lady Mary Wood" gemisinin
kollan dövmeli aşçıbaşının yemek pişirirken
çok aşırı terlemesinden ve zaman zaman
da, saçlarının bir bölümünü çorbaların içinde
yolculara göndermesinden yakındı. Ama,
Iberia'daki aşçının ustalığına ve yemeklerin
lezzetine diyecek yoktu doğrusu. Örneğin 12
Ekim günü İskenderiye'ye yaklaşırlarken,
Thackeray, önündeki yemek listesinde şunları
okuyordu: "Baharlı Hint çorbası, terbiyeli
tuzlu balık, koyun budu rostosu, soğan soslu
bonfile, haşlanmış dana eti, hindi rostosu,
Hint pilavı, kabak, Fransız fasulyesi, haşlanmış
patates, kızarmış patates, mürdüm erikli
pasta, çeşitli pudingler ve frenk üzümlü çörek."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Meraklı Bilgiler Bloguna hoşgeldiniz.