Günümüzde bu özelliğe çokta dikkat edilmese de, gerçekten web siteleri için önemli bir ufak noktadır. Sitemap yani, site haritası da diyebiliriz. Bunlar genel olarak sitenizdeki tüm içeriğin, siteniz üzerinde bulunan tasarımdan uzak bir şekilde sade başlık ve link ile sitemap.xml’ye kayıt edilmektedir. Mantıklı düşünüldüğünde bu durum, sitenin düzenli bir halde olduğunu da bizlere göstermektedir.
Bu durum zaten Google botları tarafından da bu şekilde değerlendirilmektedir. Bu yüzden sitemap kurulu siteler, Google’da daha hızlı bir şekilde indexlenmektedir. Sitemap.xml aracılığı ile Google botlarının siteniz üzerinde bulunan tüm içeriği daha kolayca görmesini sağlayabilmektesiniz. Bu durum indexlenmeyen dosyaların en aza indirgenmesini ve daha üst sıralara çıkmayı amaçlamaktadır.
Ama şunuda unutmamak gerekir ki, sitemap oluşturulan her site Google’da üst sıralara çıkamayabilir. Yada sitemap oluşturulur oluşturulmaz, sitenize girdiğiniz içeriğiniz hemen indexlenmeyebilir. Sitemap oluşturulduktan sonra ona yardımcı olarak sizin yapmanız gereken tek şey, sitenize girdiğiniz ufak bir içeriğin bile özgün olmasıdır. Sitemap dosyasının sitenizin ana klasöründe olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Çünkü Google botları bu şekilde sitemap dosyasını görebilmektedir. Sitemap sonrasında sitenizdeki içeriklerin Google tarafından indexlenmesini kontrol etmek için ise Google arama kutucuğuna site:siteadresi.com yazmanız yetecektir. Bu arama sonrasında çıkan sonuçlar, sitenizde bulunan içeriğin Google tarafından indexlenen bölümü sergilemektedir. Yani arama sonucunda gördüğünüz adresler yani konular Google tarafından indexlenmiş demektir. İndexlenen dosyaların arama sonuçlarında çıkması ise daha az zaman alabilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder