6 Aralık 2011 Salı

Biri hepimizi gözetliyor!


Biri hepimizi gözetliyor!






Dünya tarihinde istihbarat ve casusluk, ülkelerin sınırlarla birbirinden ayrıldığı dönemden bile daha eski. Hatta tarihteki ünlü Türk devletlerinin anti-propaganda veya istihbarat için casusluk faaliyetlerini güçlü şekilde kullandığına yönelik bazı iddialar bile var.
Fakat istihbaratın kitlesel bir boyut kazanması ve teknolojik casusluk faaliyetlerinin yaygınlaşması geçen yüzyılın başlarına denk gelir.

BÖCEKLE DİNLEMEDEN, LAZER CASUSLUĞA
Dünya savaşlarında zaman zaman kontrol dahi edilemez boyuta ulaşan teknolojik casusluk faaliyetlerinde milat, 1902 yılı olarak kabul edilir. Çünkü radyo dalgaları aracılığıyla ilk ses alımının, 1902 yılında Eastern Telegraph şirketi tarafından çalışmalarını rahatlıkla sürdürebilmesi için Cornwall'de, Guglielmo Marconi için kurulan istasyonda gerçekleştirildiğine inanılıyor.
Birinci Dünya Savaşı sırasında, karşıt ordular, birbirlerinin radyo sinyallerini dinlemek için özel birlikler kurdular. Dinleme aletlerindeki asıl gelişme ise, transistör ve lazerin icadıyla dev boyutlara ulaştı.
Transistörlü ilk küçük casus dinleyiciler, 1950'li yıllarda yapıldı. Pille çalışan bu dinleyiciler, yaklaşık yüz metrelik menzile sahipti. Kül tablası, sigara kutusu ve kalem gibi küçük araçların içine kolaylıkla yerleştirilebiliyordu.

Telefon dinleme araçları ise, bu alanda yeni bir çığır açtı. Casus dinleyici, telefonun ahizesine yerleştirildikten sonra yapılacak tek şey, herhangi bir yerden, dinleyicinin yerleştirildiği telefonun numarasını çevirmekti. Numara çevrildiğinde, casus alet faaliyete geçecek, ancak telefon çalmayacağından konuşmaları dinlenen kişinin hiçbir şeyden haberi olmayacaktı. Fakat böcek denilen bu sistemlerin geliştirilen bazı cihazlarla tespit edilebilmesi casusluk teknolojisinin de bir üst boyuta geçmesine neden oldu.

Basit ortam dinlemesi ise 1970'lerde keşfedildi. Geliştirilen lazerli dinleme yöntemleri, herhangi bir pencereye gönderilen lazer ışınlarının, odanın içindeki sesleri ısının kaynağına geri getirmesi prensibiyle çalışıyordu. Cam ne kadar kirliyse, casusların işi o denli kolay oluyordu. Çünkü, kirli camlar, lazer ışınlarının kırılıp geri dönmesini kolaylaştırıyordu.

MİLYAR DOLARLIK PAZAR YARATAN SLOGAN: HEDEF TERÖRİZM
Sayısız Hollywood filminde bilim-kurgu tarzında izlediğimiz bu tür casusluk faaliyetleri, çoğunlukla hükümetler, milli istihbarat örgütleri, ordular veya kolluk güçleri tarafından kullanılıyordu.
Belirtilen amaç ise hep masumdu: Düşman devletlere veya terörizme karşı onlar harekete geçmeden önce tedbir almak ve harekete geçmek. Yani önleyici istihbarat.
Milli devletlerin hızla yükseldiği dönemlerde bu masumane amaç hiçbir zaman tepki görmedi. Bu basit yöntemlerle masumiyet derecesinin asla bilinmediği milyonlarca insanın dinlendiği anlaşıldı. Özel hayatının gizliliğine önem verenler, işadamları, politikacılar ve birçok insan ise dinlemeye karşı tedbirini alarak bu Biri Bizi Gözetliyor programından kurtulmayı başardı.

Yine de casusluk faaliyetlerinden kaçmayı olanaklı kılan her yönteme karşılık, üretilen her yeni teknoloji herkesi yeniden bu gizli telekulağın işitme bölgesinin içerisine soktu.
Değişen alışkanlıklar ve yaşam tarzları yepyeni yöntemlerin geliştirilmesine ve her seferinde daha çok insanın casus telekulakların kapsama alanına girmesine neden oldu.
Bugün artık bir paranoyaya dönüşen "hepimiz izleniyoruz, hepimiz dinleniyoruz" sözleri, hep hükümetler veya istihbarat kuruluşları tarafından inkar edildi. Gelen cevap daima, "Sadece kötü adamların peşindeyiz. Tüm izleme ve dinlemeler, devletin ve halkın güvenliği için" oldu.

KAÇIŞ YOK!
Buna karşılık Wikileaks tarafından açıklanan "Casus Dosyalar" yani "Spy Files" isimli belgelere kadar, devletlerin, istihbarat kuruluşlarının, güvenlik güçlerinin ve belki da daha kimlerin ne kadar yüksek bir casusluk veya dinleme-izleme teknolojisine erişim imkanı olduğu, kaç kişinin dinlenebildiği, nasıl dinlenebildiği konusu tam bir muammaydı.
Fakat açıklanan belgeler ve iddialar gösteriyor ki, "güvenlik" gerekçesiyle yaratılan ve yıllık 5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan bu sektörün kulakları ve gözlerinden dünya yüzeyinde hiç kimsenin kurtulma şansı yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Meraklı Bilgiler Bloguna hoşgeldiniz.