7 Aralık 2011 Çarşamba

1 milyar dolarlık oyun geliyor!


1 milyar dolarlık oyun zamanı!


 SOBEE Studios'un geliştirdiği oyunların TTNET'le ortaklaşa yayınlanacağı işbirliğiyle yurtdışında üretilen oyunlara yapılan harcamaların Türkiye'ye kazandırılması hedefleniyor



Sektörün 5 yılda 1 milyar dolarlık büyüklüğpü aşabileceğini belirten SOBEE Studios Genel Müdürü Mevlüt Dinç, bu hedeflere ulaşmak için 2023 vizyonuna oyunun dahil edilmesi ve Ulusal Oyun Platformu'nun kurulması gerektiğini söyledi.

TTNET ve SOBEE Studios Türkiye'de sayıları 20 milyona yaklaşan oyunseverlerin yurtdışında üretilen oyunlara yaptığı harcamaların Türkiye'ye kazandırılması hedefiyle yerli oyun sektörü için işbirliğine gitti. 36. Uluslararası GameX Dijital Eğlence ve Oyun Fuarı'nın gerçekleştirildiği Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki toplantıda konuşan SOBEE Studios Genel Müdürü Mevlüt Dinç, dünyada 70 milyar doları aşan oyun sektörünün Türkiye'de henüz 150 ile 200 milyon dolarlık büyüklükle potansiyelinin çok altında olduğuna dikkat çekerek, "5 yıl içinde Türkiye'de oyun sektörünün büyüklüğünün 1 milyar doları geçeceğini tahmin ediyorum" dedi.

TV DİZİLERİNİ DE OYUNA AKTARILACAK
SOBEE Studios'un geliştirdiği , İstanbul Kıyamet Vakti oyununu da TTNET'le birlikte büyütmeyi ve Türk oyun sektörünü ilk etapta bölgeye, sonrasında da Avrupa ve dünyaya açılması için çalışacaklarını ifade eden Dinç, "Türkiye'deki popüler dizi ve filmlerin oyuna aktarılması konusunda TTNET'le birlikte önemli adımlar atmayı planlıyoruz" diye konuştu. Dinç, "Oyun pazarının büyümesi için ücret ödemeden oyun indirme alışkanlığından da kurtulmamız lazım" dedi.

'2023 VİZYONUNA OYUN DA GİRMELİ'
Devletin Güney Kore'de olduğu gibi oyun sektörünü öncelikli alan ilan etmesi gerektiğinin altını çizen Mevlüt Dinç, "Yasal olmayan yollardan Türkiye'ye getirilen oyunlar nedeniyle devletin de cidii bir vergi kaybı oluşuyor. Bunun yanında hükümetin 2023 vizyonunda oyun sektörü yok. Bu alandaki potansiyeli değerlendirmek için devletin de desteğinin yanında üniversite ve sanayinin de içinde yeraldığı Ulusal Oyun Platformu oluşturulmalı" dedi.

TTNET FATURASINA YANSITILACAK

İşbirliğinin duyurulduğu toplantıya katılan TTNET Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı İlker Koçak da, müzik ve televizyon yayıncılığı alanında yaptıkları yatırımlara oyun ile devam ettiklerini belirterek, ''2015 yılında 1 milyara yakın oyunun dijital yollarla dağıtılacağı bir dünya bizi bekliyor. Bu çerçevede işbirliğimizin en temel amacı; Türkiye'deki oyun sektörünün gelişmesi ve yerel oyun üretiminin artması" diye konuştu. Toplantıda verilen bilgiye göre TTNET'in online oyun platformu Playstore ile Türkiye'nin her yerinden dünyada en çok oynanan oyunlara ulaşabilecek oyunseverler, bu oyunları, kredi kartlarının yanı sıra mevcut TTNET faturalarında 12 ay taksitle de satın alabilecekler. SOBEE Studios tarafından geliştirilen ''İstanbul Kıyamet Vakti'', ''I Can Football 2'' ve ''1 Man 1 Team'' oyunları da TTNET ile ortaklaşa yayınlanacak.

'FİLTRE OLUMSUZ ETKİLERSE, UYARIRIZ'
Aynı zamanda Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu Başkanı olan Mevlüt Dinç, 22 Kasım'da hayata geçen "Güvenli İnternet" uygulamasının online oyun pazarını nasıl etkileyeceğiyle ilgili bir soruya şu yanıtı verdi: "Güvenli İnternet uygulaması içinde yeralan Aile ve Çocuk profillerindeki kriterlerin belirlenmesi için oluştutulan Çocuk ve Aile Profil Kriterleri Çalışma Kurulu'nda federasyon olarak biz de varız. Bu yeni uyuglamadan oyun sektörünün negatif etkilenmemesi için elimizden geleni yapacağız. Milyarlarca doalrlık bir sektör oluşturalım diyoruz ama bu çabaları olumsuz etkileyecek konularda da devletimizi de uyarmamız gerekiyor. Üstelik çocuk ve aile profillerindeki kriterler konusunda henüz son nokta konulmadı."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Meraklı Bilgiler Bloguna hoşgeldiniz.